CHOKLADPUDDING MED KANDERADE MANDLAR
4 rejäla portioner

5 dl mandelmjölk
3 msk majsstärkelse
3 msk agavesirap
4 msk kakao
3 msk mandelsmör
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

Vispa ihop allt i en kastrull. Värm under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknar (obs! ska ej koka). Låt svalna något och häll sedan upp i portionsformar/glas. Ställ i kylskåp 3-4 timmar innan servering.

kanderade mandlar:
1.5 msk agavesirap/ljus sirap
1 msk kokossocker/rårörssocker
0.5 tsk flingsalt
100 gr sötmandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna (gärna ugnstålig). Låt koka ihop i några minuter. Blanda ner mandlarna. Ställ in pannan i ugnen (mitten), eller häll ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt). Kör i ugnen ca 15 minuter, rör om med en gaffel efter halva tiden. Häll ev upp på bakplåtspapper, separera mandlarna och låt svalna. (Om man som jag gillar söt-salt så strö gärna över lite mer flingsalt när de fortfarande är varma.)

Vid servering:
vispad grädde

Hacka större delen av mandlarna grovt. Fördela de hackade mandlarna över puddingen. Lägg på en klick grädde och dekorera med nån hel mandel. Servera gärna mer grädde vid sidan av.

Läs hela inlägget »

FRUSEN MIDSOMMARTÅRTA

botten:
20 mjuka dadlar
2 dl riven kokos
2 dl rostade hasselnötter

Mixa allt till en finkornig massa. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform, tryck ut massan jämt i formen. Ställ i frysen.

fyllning:
7.5 dl riven kokos
saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
2 msk kokosolja
1 dl kokosmjölk
0.5 tsk vaniljpulver

Kör kokosen länge i mixer/matberedare (5-10 minuter). Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa till slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop. Bred ut fyllninge över botten i formen, ställ i frysen.

topping:
1 liter jordgubbar
2-3 tsk agavesirap

Mixa slätt och häll över fyllningen i formen (spara några jordgubbar till dekoration). Ställ tårtan i frysen tills det är dags att äta. Ta fram ca 30-40 minuter innan servering och dekorera tårtan med jordgubbar, ätbara blommor, choklad eller vad du känner för.

Tårtan har ganska lite sötning - vill man ha lite mer så lägg till lite socker/sirap/honung i kokosfyllningen. Och vill du hellre ha flädersmak (än citron) så go for it med koncentrerad flädersaft! (Och då får du ju automatiskt lite mer sötning.) Njut!

Läs hela inlägget »

BUBBELMUFFINS MED KRÄMIG BÄRFROSTING
ca 15 st

Muffins:
100 gr smör
1 dl mousserande vin, gärna rosé (alkoholfritt går naturligt vis bra)
1.5 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
färska eller frysta bär (förslagsvis hallon eller jordgubbar)

Smält smöret och häll i det mousserande vinet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i separat bunke. Sikta ner det i äggsmeten och rör om försiktigt. Rör sist ned vätskan. Klicka ut smeten i muffinsformar, fyll till max hälften. Tryck ner några bär/bärbitar i varje form. Grädda i mitten av ugnen, 15-20 minuter i 200 grader. Låt dem svalna och gör under tiden frostingen.

Frosting:
ca 100 gr bär (förslagsvis hallon eller jordgubbar)
200 gr rumsvarmt smör
300 gr florsocker
200 gr naturell färskost

Mixa bären, sila gärna om du använder hallon så att du får bort kärnorna. Vispa smör och florsocker till krämig smet. Vispa ner färskosten i smeten och rör till sist ner bärpurén. (Justera ev med mer florsocker om smeten känns för lös.) Ställ kallt tills det är dags att fixa till muffinsbakelserna. Spritsa eller bred på frostingen på muffinsen, dekorera gärna med ett bär. (Blir det frosting över går det bra att frysa. Lägg i plastpåse och platta till så går det fort att tina nästa gång du är sugen. Vispa då frostingen till fin konsistens när den tinat.)

Jag har använt hallon i muffinsen och som dekoration, och jordgubbar i frostingen i de muffins ni ser på bilderna. Supergod kombo! Och du - om tillfället tillåter - servera gärna med rosébubbel :D 

Läs hela inlägget »

GLUTENFRIA KARDEMUMMABULLAR MED RABARBERFYLLNING

ca 25-30 st

bulldeg:
5 dl mjölk
50 gr jäst
0.5 dl fiberhusk
1 ägg
1 äggvita
1 dl rårörsocker
2 tsk nystött kardemumma
0.5 tsk salt
3 dl rismjöl
2.5 dl majsmjöl
1.5 dl majsstärkelse
75 gr rumsvarmt smör

fyllning:
2-3 stjälklar med rabarber
100 gr smör
1 dl rårörsocker
1 msk nystött kardemumma
1 tsk vaniljpulver

pensling:
1 ägg
rårörsocker

Degen: Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken. Sätt degkrokarna i elvispen och blanda ner fiberhusk, ägg, äggvita, socker och kardemumma. Låt svälla några minuter. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och arbeta till en jämn det. Klicka i smöret lite i taget och arbeta in i degen. Täck med bakduk och låt jäsa i minst en timme.

Fyllning: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor (några milimeter). Bryn smöret nötbrunt i en stekpanna. Rör i sockret och sedan rabarber, kardemumma och vanilj. Låt puttra på låg/medelvärme tills rabarbern har mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna medan degen jäser klart.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär ca 3 sm breda skivor av rullen och placera ut på en bakplåtspappersklädd plåt med bara någon centimeters mellanrum. Går även att sätta varje bulle i pappersform, men bullarna blir då något torrare. Skrapa upp fyllningen som runnit ut på bakbordet och häll över bullarna. Låt nu jäsa i en timmer eller mer. Sätt ugnen på 225 gr. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö över rårörsocker och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 

Läs hela inlägget »

CHOKLADNÖTSMÖRSBOLLAR
#glutenfritt

2 dl havregryn
2 dl mandelmjöl
20 dadlar
4 msk chokladnötsmör - helst hemgjort, recept hittar du här 
1-2 msk kokosolja
2 nypor havssalt
finhackade hasselnötter/mandlar att rulla i

Mixa havregryn, mandelmjöl och dadlar till en smulig smet. Tillsätt chokladnötsmör, kokosolja och havssalt och mixa slätt. (Justera ev med mer mandelmjöl om smeten är för kletig, alt mer chokladnötsmör el kokosolja om den är för torr.) Rulla till bollar och rulla i finhackade nötter/mandlar. Går bra att frysa om man inte vill äta upp alla sådär lite snabbt...

Läs hela inlägget »

SOCKERKAKA MED FÄRSKA ÖRTER OCH ÄPPELMOS

4 ägg
100 gr kokossocker/rårörsocker
1.5 dl olivolja
3-4 msk hackade örter: rosmarin + något "citronigt" (citronmeliss, citronverbena, citrontimjan)
1 tsk flingsalt
200 gr vetemjöl (bovetemjöl för glutenfritt)
1 tsk bakpulver
100 gr äppelmos (gärna hemkokt, osötat)
smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker pösigt. Värm försiktigt olivolja, hackade örter och salt. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner i äggsmeten. Blanda i äppelmos och kryddolja i smeten. Smörj och bröa en sockerkaksform, grädda i 150 gr ca 50 min. Känn med sticka, den ska ej vara kladdig.

Läs hela inlägget »

BAKAD ROTSELLERI MED CITRONSMETANA, BRYNT SMÖR OCH ROM
4 förrättsportioner

4 skivor rotselleri,knappt 1 cm tjocka
2 dl smetana
rivet skal från 1 citron
1 burk tångrom (el löjrom om du kan och vill...)
ca 50 gram smör ärtskott
olivolja
salt och peppar

Lägg rotselleriskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Baka i ugnen, 200 grader ca 15-20 minuter. Skivorna ska ha mjuknat men ha kvar lite tuggmotstånd.

Blanda smetana med citronskal, salta och peppra krämen.

Bryn smötret nötbrunt i kastrull.

Vid servering: rotselleriskivor i botten (kan vara ljumna eller kalla), lägg på en rejäl klick citrankräm och en stor klick med rom. Häll på brynt smör och dekorera med ärtskott. Servera direkt och njut med bubbel till!

Läs hela inlägget »

BUBBELSKOLA: FRÅN TORRT TILL SÖTT

Dosage - den sockermängd som tillsätts i den färdiga champagnen/mousserande vinet och som bestämmer hur sött/torrt vinet blir. På flasketiketten finns oftast en benämning som anger söthetsgraden - men hur ska man tolka den? Kolla tabellen här nedan!

> En lurig grej är att det kan finnas fler benämningar beroende på språk eller vintyp, men tabellen ger en enkel översikt iallafall :)

> Hur man upplever sötman kan också växla beroende på vintyp, oavsett benämningen. Det beror oftast på druvsorten som kan vara olika söt i sig.
 

Läs hela inlägget »

GLUTENFRI KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD, BRYNT SMÖR OCH CITRON

100 gr smör
100 gr vit choklad
1 citron (eller lime)
2 dl ljust muscovadosocker (eller råsocker/kokossocker)
150 gr naturell kvarg (eller kesella)
1,5 dl bovetemjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nya salt

smör och kokos till formen

Bryn smöret, ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills den smält. Rör ihop socker och kvarg i en bunke, blanda i chokladsmöret. Rör i rivet skal + saft från en citron. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten lite i taget. Smörj och bröa en springform med smör och kokos. Häll i smeten och grädda ca 20-25 minuter i 180 grader. Servera kakan med vispad grädde/kokosgrädde och gärna några bär.
 

Läs hela inlägget »

SÖTSTARKA NÖTTER

200 gr cashewnötter
3 msk kokos
3 msk sesamfrön (gärna svarta)
1,5 msk honung/sirap/agavesirap
0,5 msk chiliflakes

Blanda alla ingredienser i en bunke. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 15-18 minuter i 175 grader. Rör om ett par gånger under tiden och håll koll så att de inte bränns.

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv