GLUTENFRIA MANDELMUSSLOR MED HJORTRON
12 st

100 g smör
3 msk kokossocker
1 ägg
3 dl mandelmjöl
½ dl rismjöl
1 tsk fiberhusk
1 nypa salt
rapsolja till formarna
metallformar

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Låt degen vila i kylen en timme (eller lite kortare tid i frysen). Dela degen i 12 bitar, rulla varje bit till en kula och tryck ut i metallform som du penslat noggrant med rapsolja. Grädda i 200 grader i ca 7-8 minuter. När formarna svalnat, ta försiktigt ur kakorna och ställ dem på galler och låt dem gärna stå i rumstemperatur över natten för att få dem lite knaprigare. Vid servering, fyll med grädde och hjortronsylt (el färska hjortron).

Läs hela inlägget »

Samla vännerna (via Zoom förstås, det är ju 2020...) och testa några av årets glöggsorter tillsammans! Kanske bäst om ni bestämmer i förväg vilka sorter som ska testas, kan ju vara kul om ni ger omdömen om samma :). Skriv gärna ut protokollet nedan (högerklicka på bilden och spara ner eller skriv ut i menyn som dyker upp). Önskar er en trevlig kväll!

Läs hela inlägget »

LUSSEKATTER MED APELSIN

50 gr jäst
150 gr smör
2 påsar saffran (à 0,5 gr)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 gr kvarg
0,5 tsk salt
1 ägg
1 rivet skal från en apelsin
Ca 16 dl vetemjöl

Till pensling/dekor:
1 ägg
Saft från en apelsin
Russin

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 gr. Rör ut jästen i lite av degspadet i en bunke. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt, ägg och apelsinskal. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över det, täck med bakduk och låt jäsa ca 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet, baka ut till ca 30 lussekatter. (Dela degen i 30 bitar, rulla till små längder och vrid längden till en 8.) Lägg dem på på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin i mitten av varje snurra och låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter. Vispa upp ägget tillsammans med saft från apelsinen. Pensla katterna innan gräddning. Grädda i 225 gr ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler täckta med bakduk.

Läs hela inlägget »

KRYDDIG TIGERKAKA

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde

smaksättning ljus smet:
skal och saft från 2 clementiner (el 1 apelsin)

smaksättning mörk smet:
2 msk kakao
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
4 varv med vitpepparkvarnen 

ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i sockerkaksformen. Häll upp smöret i en bunke. Se till att ha lite smör kvar i formen så att du kan täcka alla ytor och bröa sedan formen med ströbröd. Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål, häll ner över smörsmeten och rör ihop. Rör i ett ägg i taget och tillsätt sist mjölk eller grädde. 

Häll över ca 1/3 av smeten i en bunken du använde till mjölet. Blanda denna smet med kakao och kryddor till den mörka smeten. Blanda ner skal (bara det yttersta oranga) och saft från clementinerna i den ljusa smeten. Börja med att hälla den ljusa smeten i den bröade formen, häll sedan i den mörka smeten. Ta ev en gaffel och "rör ner" den mörka smeten något i den ljusa. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-55 minuter.

Läs hela inlägget »

CHOKLADDRÖMMAR MED OLIVOLJA OCH ROSMARIN

150 gr smör
2,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olivolja
4,5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
1 dl kakao
2 msk finhackad färsk rosmarin

Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget under vispning. Blanda mjöl, hjorthornsalt, kakao och rosmarin i separat bunke. Sikta ner mjölblandningen i smörsmeten och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre bitar, dela sedan varje bit i 16. Rulla varje bit till en boll och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 gr, ca 15-18 minuter.

Läs hela inlägget »

RAW BLÅBÄRSGROTTOR
*glutenfritt *utanvittsocker *vegansk
ca 15 st

Blåbärssylt:
1 dl blåbär
0,5-1 msk agavesirap

Deg:
4 dl mandelmjöl
1 dl kokos/ris/bovetemjöl
5 msk agavesirap
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Mosa ihop bär och agavesirap med en gaffel.

Blanda samman alla ingredienser till degen. Min blev lite smulig, men funkade ändå att arbeta med. Rulla till bollar, lägg dem i små pappersformar (kak-storleken) eller direkt på bakpappers klädd plåt. Tryck en liten grop med tummen i bollen, fyll med blåbärssylt. Går att äta som de är (kyl först), eller så sätter du in dem i ugnen på 42 gr (torkfunktion) i ca 10 timmar. Lång väntan men värt då de får en lite fastare yta och en segare - god - konsistens :).

Läs hela inlägget »

BRYNTA KOKOSTOPPAR
ca 18-20 st

2 ägg
1,5 dl socker, gärna brunt (kokos/rå/muscovado)
200 gr kokos
0,5-1 tsk vaniljpulver eller nymortlad kardemumma
75 gr smör

Smält smöret i kastrull, sänk värmen och låt det bryna medan du blandar ihop smeten. Det ska bli nötbrunt och dofta karamell. Blanda ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner kokos och smaksättning. Häll till sist i det brynta smöret, blanda och låt stå och svälla ca 10 minuter. Klicka upp toppar på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 gr, ca 10-12 minuter. 

Läs hela inlägget »

ALFRED GRATIEN BRUT CLASSIQUE
nr 79752 (beställningsvara) - 395 kr
Torr, lätt men komplex och fyllig. Låter ologiskt kanske men en riktig höjdare! Mycket smak ja, tung nej, jästig nej, lättdrucken ja! Och strålande, bubblande god!

BOUCHÉ PÈRE & FILS
nr 83531 (beställningsvara) - 330 kr
Tillverkad av den klassiska (champagne)druvblandningen Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Klassisk och elegant, guldgul med många fina bubblor. Mycket trevlig!

BOIZEL BRUT RÉSERVE
Winefinder - 359 kr
Även denna bygger på den klassiska tre-druvsblandningen. Torr, fräsch, frisk med fin fruktig syra - med ett härligt djup som hänger kvar. Mmmmmmmmmmmmmmmm.....

Bouché Père & Fils guldgula bubblor

Läs hela inlägget »

CHOKLADMUFFINS CHOKLAD x 3
ca 15 st

Muffins:
100 gr smör
50 gr mörk choklad
2 ägg
2 dl socker (gärna råsocker/kokossocker)
2,5 dl vetemjöl (eller bovetemjöl för glutenfritt)
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Smält smör och choklad. Rör ihop ägg och socker och blanda sedan ner övriga ingredienser, smör/chokladblandingen sist. Häll upp smet i muffinsformar, fyll till 3/4 i formen. Grädda i 175 gr, ca 8-10 min. De ska absolut vara lite kladdiga! Låt svalna.

Glasyr:
50 gr mörk choklad
0,5 dl grädde

Smält chokladen i grädden på medel/låg värme och rör tills du har en slät smet. Bred en klick glasyr på varje muffins och låt stelna i kyl. (Blir det något över kan du hälla upp chokladsmeten i ett litet glas, låta stelna och spara till efterrätt :)).

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
50 gr vit choklad
ev chokladknappar o bär till garnering

Vispa grädden ganska hårt. Riv/finhacka den vita chokladen och blanda ner i grädden. Innan servering klickar du på en sked chokladgrädde på muffinsen och dekorerar med chokladknappar (eller hack/riv) och ev lite bär.
 

Läs hela inlägget »

Under några dagar i september 2020 utforskade jag och maken Örnsköldsvik och Höga kusten. Träffade släkten i Sidensjö, besökte några av mina fina återförsäljare, vandrade i vacker natur, badade i havet (ja inte maken men jag :)) - och åt en himla massa god mat på flera av Ö-viks krogar. Här nedan kommer ett litet bildsvep från en av favoriterna: Strandkaj Bar & Kök. Öppnat så nyss som våren 2020 i nybyggda lokaler precis vid vatten. Ett modernt, lyxigt vardagsrum på kajen. Med urgod mat och dryck, kan verkligen rekommenderas!

Löjrom, citronkräm och brynt smör gömmer sig under ett täcke av bakad rotselleri... jag älskar brynt smör men hade aldrig kommit på att hälla det på löjrommen förut - jösses, sååå gott!

Ett ställe som serverar hjorton - med messmörsglass! - hamnar liksom automatiskt högt på min lista.

Strandkaj bar & kök ligger på Järnvägsgatan 5C, vid pilen på bilden.

Vill man inte äta går det alldeles utmärkt att ta ett glas eller två i baren...

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv