CITRONKLADDKAKA MED NYPON (GLUTENFRI)

150 gr smör
2 ägg
1 dl kokossocker (el annat socker)
2 dl rismjöl
0,5 dl nyponskalsmjöl
2 tsk vaniljsocker
2 citroner, skal och saft

kokos till formen

Till servering: vispad grädde med riven vit choklad och rostad kokos.

Smält smöret i formen i ugnen. Vispa ihop ägg och socker, blanda i övriga ingredienser, smöret sist. Bröa formen med kokos. Grädda i 175 gr ca 15 minuter. Servera med den vispade smaksatta grädden (går förstås bra med vanlig grädde om övriga ingredienser inte finns hemma). 

Läs hela inlägget »

GLUTENFRIA RABARBERGROTTOR

16 kakor
KAKDEG:
3 dl mandelmjöl
3 dl skrädmjöl
1 tsk fiberhusk
1 dl kokossocker
2 tsk vaniljsocker
150 gr smör

FYLLNING:
150 gr rabarber
2 msk smör
2 msk kokossocker
0,5 tsk nymortlad kardemumma
(ev lite potatismjöl om rabarbern varit fryst)

Skär smöret i mindre bitar och lägg alla ingredienser till kakdegen i en matberedare. Kör till en jämn deg. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela i två delar och rulla varje del till en rulle. Varje rulle delas i 8 bitar. Rulla varje bit till en kula och lägg i en muffinsform. Gör en grop med tummen eller något lämpligt redskap (jag använde mortelstöten). 

Hetta upp smöret i en stekpanna, låt det bli brynt (nötbrunt och doftar karamelligt). Lägg i rabarbern (i bitar) och stek på en stund. Pudra ev över lite potatismjöl om rabarbern varit fryst och är lite blöt. Strö över kokossocker och kardemumma och låt koka ihop några minuter.

Fyll varje kakgrop med rabarberröra. Grädda i 175 gr ca 18 minuter (ca 15 minuter om du använder mindre formar).

Läs hela inlägget »

Maspelösa Boställe, Vreta Kloster, 076-127 30 22
Vet inte om jag kan välja vad som är bäst här - miljön eller fikat? I vilket fall är båda väldigt trevliga! Beläget på Öschöttaschlätta ett par mil väster om Linköping med utsikt över åkrar och slingrande vägar, i en gammal ladugård där man fortfarande anar kobåsen på sina ställen. Ute är det grönt så långt ögat når, man kan prata med hönsen, barnen kan leka med minitraktorer samtidigt som man själv slår sig ner på de färgglada stolarna i gruset längs husväggen. Till fikat rekommenderar jag att ta en macka, till att börja med iallafall, för matbrödet som bakas här är fantastiskt gott! Om inte annat kan du ju alltid köpa hem nån limpa eller två. I sötare form finns bullar, några bakelser och ett gäng smarriga kakor att välja på. På vårkanten finns för det mesta en härlig rabarberkaka, och att rabarbern är lokalt producerad kan man se då odlingen ligger precis bakom caféborden mot hönshuset till. Soppa serveras till lunch. Kolla hemsidan för aktuella öppettider (i maj 2020 öppet tors-sön). Ut och njut!

Läs hela inlägget »
Etiketter: fikaställen tips

RAW CHOKLADBOLLAR MED MANDELSMÖR OCH BLÅBÄRSPULVER

ca 3 msk kokosolja
2 msk mandelsmör (eller annat nötsmör)
3 msk kakao
7 färska dadlar
1,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
blåbärspulver (eller lingon- / tranbärs-)

Lägg 2 msk av kokosoljan tillsammans mandelsmör och kakao i en liten kastrull. Smält på låg värme tills massan blir flytande och klumpfri och ta sedan bort från värmen. Mixa dadlar till småpartiklar, häll över chokladblandningen och mixa tillsammans med dadlar. Blanda ner vaniljpulver och mandelmjöl och blanda till en fast chokladmassa. Tillsätt till sist resten av kokosoljan - ta i så mycket som behövs, massan ska vara fast men lite oljig på ytan. Forma till små bollar (är de små får man ta tv... många!) och rulla i blåbärspulver. Förvara i kylen.

Läs hela inlägget »

DELIKATA CHOKLADBOLLAR

50 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
4 färska och urkärnade dadlar
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
100 gr mörk choklad
kokos

Mixa havregryn och dadlar till små korn i matberedare. Blanda i smör, kaffe och kakao kör maskinen tills smeten är jämn. Smält chokladen och blanda ner ca 25 gr i smeten. Känns det hela för kladdigt kan du blanda i kokos till en konsistens som går att rulla bollar av.  Rulla 8-10 bollar och doppa i den smälta chokladen, rulla direkt i kokos som du hällt upp på ett fat - ta gärna hjälp av en gaffel, det blir väldigt kladdigt. Låt stå i kylen i någon timme innan servering.

Läs hela inlägget »
NUTELLACHOKLADBOLLAR

3 dl havregryn
1 dl nutella - gärna hemgjord (se recept här)
3 msk agavesirap
1 msk kakao
4 msk kaffe
2 tsk vaniljpulver
1 dl kokos
ev kokosolja

1,5 dl kokos att rulla i

Lägg alla ingredienser i matberedare/mixer och kör till en jämn smet. Smaka gärna av och se om sötma och kryddning stämmer med dina smaklökar. Om det behövs mer fukt, blanda i nån matsked kokosolja. När du är nöjd rullar du till bollar.

Mixa gärna kokosen till rullningen - helt och hållet av estetiska skäl, jag tycker helt enkelt det blir snyggare :). Lägg kokosen på en tallrik och rulla chokladbollarna.
Läs hela inlägget »

UGNSBAKAD RABARBER MED VIT CHOKLAD- OCH VITPEPPARSÅS

ca 4 port
RABARBER:
8-10 rabarberstänger
ca 30-50 gr smör
ca 1-2 msk agavesirap (el valfri sötning)
kokoschips

SÅS:
200 gr vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk kokosolja
ca 0,5 tsk vaniljpulver
vitpeppar

Såsen: Koka upp grädden, dra av från plattan och lägg i bitar av vit choklad samt kokosolja. Rör tills chokladen har smält. Krydda med vaniljpulver och vitpeppar. Jag tog ca 10-12 drag på pepparkvarnen men testa dig fram och smaka av till önskat resultat. Den vita, feta chokladen mjukar upp så var inte rätt för att krydda! Ställ såskastrullen i kallt vattenbad fram till servering (så att den inte tjocknar och blir för fast.)

Skala rabarbern och skär i ca 7-8 cm långa bitar. Lägg i ugnsform, klicka över smör och ringla över agavesirap. 200 gr ugn, ca 15 minuter tills rabarbern mjuknat lagom. Sprinkla över kokoschips när de är klara. Servera tillsammans med såsen.

Läs hela inlägget »

Är du som jag intresserad av bubbel i alla olika former så är det ju toppen att få tips från andra entusiaster - här är tre bra instagram-konton att följa:

@mousserande.se
Proffsigt konto som betygsätter, recenserar och tipsar. Även en bra hemsida där det är lätt att söka i det digra registret av över 2500 provade sorters bubbel!

@champagnesweden
Paret Jessica och Martin recenserar och tipsar - driver även Champagnepodden (vilken jag dock ej lyssnat på). 

@bubbelbibeln
Kul påminnelser om varför bubbel är bästa drycken!

Läs hela inlägget »

ÄPPELKLADDKAKA MED SALTA JORDNÖTTER (glutenfri)

2 äpplen
100 gr smör
2 ägg
1,5 dl kokossocker
2 msk agavesirap
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl bovetemjöl
1,5 dl salta jordnötter (grovhackade)

Smält smöret i en kastrull. Häll över lite i bakformen och smörj, bröa med kokos. Vispa i ägg, socker, sirap och vanilj i kastrullen med en handvisp. Fortsätt med mjölet och de grovhackade jordnötterna. Tärna äpplena och fördela i bakformen. Häll på smeten och grädda i ca 20-22 min i 175 grader. Ska självklart vara kladdig. Servera med vispad grädde/kokosgrädde/vaniljglass.

Läs hela inlägget »

ENKEL CHOKLADDESSERT MED KRYDDIG APRIKOSTOPPING

4 pers
TOPPING:
4 svartpepparkorn
2 krm kardemummafrön
0,5 tsk malen ingefära
1,5 dl vatten
ca 15 torkade aprikoser
2 msk honung/agavesirarp

Mortla pepparkorn och kardemummafrön. Blanda med ingefära i en bunke. Koka upp vattnet och häll på kryddorna, rör om. Blanda i hackade aprikoser och honung. Låt stå ett par timmar eller gärna över natten. 

CHOKLADDESSERT:
2 dl vispgrädde
200 gr mörk choklad

Smält chokladen i vispgrädden i en kastrull på låg värme. Rör om till en slät smet. Häll upp i 4 serveringsglas. Se till att det finns lite plats kvar till toppingen. Ställ kallt i några timmar innan servering. Innan servering: skeda på topping, garnera gärna med pumpakärnor, kokoschips eller liknande.

VARIANTER:
Du kan låta någon hård krydda ligga med i grädd/chokladen, tex kanelstång eller stjärnanis. Sila av innan du häller upp i glas. Eller ha i någon nypa salt eller varför inte lite nymalen vitpeppar.

Toppingen kan varieras i oändlighet! Färska bär, nötter, frön, granola, hackad choklad... gör det enkelt med "rena" råvaror eller kör lite mer arbetat med tex en fruktkompott (prova päron/stjärnanis!) eller kanderade nötter. På bilden nedan: hackade valnötter och vit choklad.

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv