JORDGUBBSPAVLOVA MED LIME OCH MYNTA
4-8 port beroende på hur sugen man är...

2 marängbottnar (gör själv el köp färdiga)
3 dl vispgrädde
50 gr choklad (mörk, ljus, vit efter smak eller tillgång)
1 liter jordgubbar
1 lime
halv kruka mynta (20-30 blad)

Vispa grädden och blanda med hackad choklad. Vill du förstärka mintsmaken så ta en choklad med mintsmak! Rensa och dela jordgubbarna i kvartar eller mindre bitar, blanda med rivet skal och saft från en lime. Hacka myntabladen och blanda med jordgubbarna. Så här långt kan du förbereda! Precis innan servering monterar du pavlovan: Bred grädden på den undre marängbotten. Strö över jordgubbar och lägg på nästa marängbotten. Upprepa med grädde och jordgubbar. Jag tog lite mindre jordgubbar i undre lagret för att få en maffig hög ovanpå tårtan. Dekorera med en mynta kvist - ät och njut! 

Läs hela inlägget »

När det står Blancs de Blancs på en bubbelflaska betyder det är vinet är framställt av en vit druvsort (det vi kallar grön), Chardonnay. Till skillnad från tex klassisk champagne som tillverkas på tre druvsorter (varav två är blå tro't eller ej ). En av mina absoluta favoriter bland icke-champagner just nu är Richard Juhlins Blancs de Blancs Brut (nr 78979, 129 kr). Tips till sommarens fester!

Läs hela inlägget »

RAWCHOKLADRUTOR

12 färska dadlar (normalstora, jag hade jääättestora dadlar hemma den här gången och tog bara 7)
1 msk kokosolja
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 msk kokos- eller rismjöl
1 dl grovhackade mandlar/nötter
ev en skvätt kaffe efter tycke och smak

Mixa samman alla ingredienser utom mandlarna/nötterna med en stavmixer/i mindre mixerbunke till en kladdig massa. Vänd ner/mixa i ca 2/3 av mandlarna/nötterna. Bred ut massan på bakplåtspapper, kavla/tryck ut till en rektangel. (Enklast om du viker över bakplåtspappret så att det även täcker ovansidan.) Strössla över resten av mandlarna/nötterna och tryck fast lite försiktigt. Slå in kakan i pappret och lägg i frysen en timma innan du börjar äta... om du kan hålla dig. Skär sedan upp i bitar. Förvara i frysen, kakorna är godast (och minst kladdiga) om man äter dem direkt från frysen...

Läs hela inlägget »

Allt är ju inte champagne som bubblar - det finns andra sjyssta mousserande viner också förstås! Crémant från Frankrike, Sekt från Tyskland, Spumante och Prosecco från Italien och så Cava från Spanien. Idag koncentrerar vi oss på de sistnämnda - här kommer tre av mina favoriter:

Vilarnu Brut Natur Organic
nr 7731 - 95 kr
Enligt Systembolaget: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, nougat, grapefrukt och päron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Enligt Erika: Snyggt och elegant!

Privat Brut Natur Riservera
nr 7904 - 115 kr
Enligt Systembolaget: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron, örter, kex och gummi. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. 
Enligt Erika: Friskt och fräscht!

Loxarel A Pèl - Classic Penedes Brut Nature Reserva
nr 7470 - 109 kr
Enl Systembolaget: Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, päron, mineral, rostat bröd och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Enligt Erika: GOTT!!! Och kul etikett som man kommer ihåg.

Texten på servetterna här ovan stämmer kanske inte med vad jag gillar hos mousserande viner - jag vill inte ha dem söta utan så torra som möjligt. Betäckningen Brut Nature som finns med hos alla ovanstående tips betyder att inget socker har tillsatts vid lagringen = toppen för den som gillar mindre söta bubblor! Alla vinerna ovan är dessutom ekologiska vilket verkligen är ett annat plus i kanten.

Läs hela inlägget »

JORDGUBBSBAKELSE MED VIT CHOKLAD, LIME OCH BASILIKA

RULLTÅRTA:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl el bovetemjöl (bovete för glutenfri)
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

2 msk strösocker till rullningen

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och sikta sedan ner i äggsmeten, blanda till en slät smet. Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna. Grädda max 5 min i 250 gr. Lägg ett annat bakplåtspapper på plan yta, strössla med strösocker. Ta tag i hörnen av bakpappret på rulltårtan och lägg över rulltårtan på det sockrade pappret (med bakpappret uppåt och "brödsidan" ner mot det sockrade pappret). Dra försiktigt av bakpappret från baksidan, pensla med lite vatten på pappret om det är svårt att lossa. Låt svalna medan du gör fyllningen.

FYLLNING:
150 gr rumsvarmt smör
2,5-3 dl florsocker
200 gr vit choklad
rivet skal från en lime

Vispa smör och florsocker länge med elvisp (gärna 5-10 minuter). Smält den vita chokladen i vattenbad, rör ner limeskalet i chokladen. Blanda i chokladen i smörsmeten under fortsatt vispning. Bred ut smeten på rulltårtan och rulla ihop. Vira in rullen i papper och lägg i kylen tills servering.

TOPPING:
jordgubbar
limesaft
hackad basilika

vispad grädde

Skär jordgubbarna i mindre bitar, hacka basilikabladen och blanda jordgubbar, basilika och limesaft.

SERVERING:
Skär en rulltårtebit och lägg på fat. Skeda över en rejäl klick grädde och toppa med jordgubbsblandningen. Dekorera gärna med ett helt basilikablad.

Läs hela inlägget »

CITRONKLADDKAKA MED NYPON (GLUTENFRI)

150 gr smör
2 ägg
1 dl kokossocker (el annat socker)
2 dl rismjöl
0,5 dl nyponskalsmjöl
2 tsk vaniljsocker
2 citroner, skal och saft

kokos till formen

Till servering: vispad grädde med riven vit choklad och rostad kokos.

Smält smöret i formen i ugnen. Vispa ihop ägg och socker, blanda i övriga ingredienser, smöret sist. Bröa formen med kokos. Grädda i 175 gr ca 15 minuter. Servera med den vispade smaksatta grädden (går förstås bra med vanlig grädde om övriga ingredienser inte finns hemma). 

Läs hela inlägget »

GLUTENFRIA RABARBERGROTTOR

16 kakor
KAKDEG:
3 dl mandelmjöl
3 dl skrädmjöl
1 tsk fiberhusk
1 dl kokossocker
2 tsk vaniljsocker
150 gr smör

FYLLNING:
150 gr rabarber
2 msk smör
2 msk kokossocker
0,5 tsk nymortlad kardemumma
(ev lite potatismjöl om rabarbern varit fryst)

Skär smöret i mindre bitar och lägg alla ingredienser till kakdegen i en matberedare. Kör till en jämn deg. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela i två delar och rulla varje del till en rulle. Varje rulle delas i 8 bitar. Rulla varje bit till en kula och lägg i en muffinsform. Gör en grop med tummen eller något lämpligt redskap (jag använde mortelstöten). 

Hetta upp smöret i en stekpanna, låt det bli brynt (nötbrunt och doftar karamelligt). Lägg i rabarbern (i bitar) och stek på en stund. Pudra ev över lite potatismjöl om rabarbern varit fryst och är lite blöt. Strö över kokossocker och kardemumma och låt koka ihop några minuter.

Fyll varje kakgrop med rabarberröra. Grädda i 175 gr ca 18 minuter (ca 15 minuter om du använder mindre formar).

Läs hela inlägget »

Maspelösa Boställe, Vreta Kloster, 076-127 30 22
Vet inte om jag kan välja vad som är bäst här - miljön eller fikat? I vilket fall är båda väldigt trevliga! Beläget på Öschöttaschlätta ett par mil väster om Linköping med utsikt över åkrar och slingrande vägar, i en gammal ladugård där man fortfarande anar kobåsen på sina ställen. Ute är det grönt så långt ögat når, man kan prata med hönsen, barnen kan leka med minitraktorer samtidigt som man själv slår sig ner på de färgglada stolarna i gruset längs husväggen. Till fikat rekommenderar jag att ta en macka, till att börja med iallafall, för matbrödet som bakas här är fantastiskt gott! Om inte annat kan du ju alltid köpa hem nån limpa eller två. I sötare form finns bullar, några bakelser och ett gäng smarriga kakor att välja på. På vårkanten finns för det mesta en härlig rabarberkaka, och att rabarbern är lokalt producerad kan man se då odlingen ligger precis bakom caféborden mot hönshuset till. Soppa serveras till lunch. Kolla hemsidan för aktuella öppettider (i maj 2020 öppet tors-sön). Ut och njut!

Läs hela inlägget »
Etiketter: fikaställen tips

RAW CHOKLADBOLLAR MED MANDELSMÖR OCH BLÅBÄRSPULVER

ca 3 msk kokosolja
2 msk mandelsmör (eller annat nötsmör)
3 msk kakao
7 färska dadlar
1,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
blåbärspulver (eller lingon- / tranbärs-)

Lägg 2 msk av kokosoljan tillsammans mandelsmör och kakao i en liten kastrull. Smält på låg värme tills massan blir flytande och klumpfri och ta sedan bort från värmen. Mixa dadlar till småpartiklar, häll över chokladblandningen och mixa tillsammans med dadlar. Blanda ner vaniljpulver och mandelmjöl och blanda till en fast chokladmassa. Tillsätt till sist resten av kokosoljan - ta i så mycket som behövs, massan ska vara fast men lite oljig på ytan. Forma till små bollar (är de små får man ta tv... många!) och rulla i blåbärspulver. Förvara i kylen.

Läs hela inlägget »

DELIKATA CHOKLADBOLLAR

50 g rumsvarmt smör
1,5 dl havregryn
4 färska och urkärnade dadlar
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
100 gr mörk choklad
kokos

Mixa havregryn och dadlar till små korn i matberedare. Blanda i smör, kaffe och kakao kör maskinen tills smeten är jämn. Smält chokladen och blanda ner ca 25 gr i smeten. Känns det hela för kladdigt kan du blanda i kokos till en konsistens som går att rulla bollar av.  Rulla 8-10 bollar och doppa i den smälta chokladen, rulla direkt i kokos som du hällt upp på ett fat - ta gärna hjälp av en gaffel, det blir väldigt kladdigt. Låt stå i kylen i någon timme innan servering.

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv