HJORTRONGROTTOR
Ca 16 st

Kakdeg:
3 dl mandelmjöl
3 dl havregryn
1 tsk fiberhusk
1 dl kokossocker
2 tsk vaniljsocker
150 gr smör
Fyllning:
Ca 100 gr hjortron (frysta går bra)
0,5 dl vatten
0,5 dl kokossocker
1 st stjärnanis (eller kanelstång om du föredrar det)

Börja med att göra sockerlagen till fyllningen; koka upp vatten, socker och stjärnanis i en liten kastrull till sockret lösts upp. Låt svalna något och häll sedan lagen över hjortronen och låt stå medan du gör kakdegen. Kör havregrynen till mjöl i matberedare, lägg i resten av ingredienserna (smöret i bitar) och kör till en jämn deg. Ta upp på mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela degen i 16 bitar, rulla varje bit till en boll och lägg i en muffinsform. Gör en grop i varje kaka med tummen eller ett redskap (bakänden av mortelstöten funkade bra för mig). Skeda i hjorton i groparna, ta inte med så mycket av vätskan. Grädda i 175 gr ca 18 minuter.

Läs hela inlägget »

SEGA KOLASNITTAR MED CHOKLAD OCH FLINGSALT
Ca 20 st

100 gr smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Ca 50 gr hackad mörk choklad
Flingsalt

Hyvla/riv smöret och rör ihop med socker. Tillsätt allt utom choklad och salt, rör ihop till en smidig det. Dela degen i två delar och rulla ut till två längder som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna och strö över hackad choklad och flingsalt. Tryck till lite så att hacket fastnar. Grädda i 175 gr, 7-8 minuter. Skär kakorna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Läs hela inlägget »

BLÅBÄRSCHOKLADBOLLAR
Ca 35 st

8-10 dadlar (ca 100 gr)
100 gr torkade aprikoser
1,5 dl kokos
1 dl solrosfrön
100 gr nötter/mandlar
1,5 dl havregryn
0,5 dl kakao
2 dl frysta blåbär
kokos att rulla i

Kör alla ingredienser förutom blåbären i matberedaren en rejäl stund så att allt finfördelas. Blanda i de frysta blåbären och mixa ihop till en kletig smet. Forma bollar och rulla i kokos – hepp, färdigt!

PS Vill du inte göra fullt så många bollar går det förstås bra att halvera receptet. Jag gillar att få ut mycket resultat när jag ändå är igång och fixar – sen fryser jag bollarna och tar fram några i taget allt efter som andan (suget) faller på… DS

Läs hela inlägget »

VANILJPUDDING MED MYNTAKRYDDAD BLÅBÄRSKOMPOTT
4-5 port

VANILJPUDDING:
4 msk majsstärkelse
1,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 äggulor
0,75 dl agavesirap
5 dl mandelmjölk

Blanda alla torra ingredienser i en kastrull, för i äggulorna och agavesirapen. Dra på värmen och vispa ner mjölken. Koka upp och dra sedan ner värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter (krämen ska tjockna). Häll upp i glas och kyl i minst 4 timmar.

MYNTAKRYDDAD BLÅBÄRSKOMPOTT

2,5 dl blåbär
0,25 dl agavesirap
saften från en lime
ca 2 msk hackad färsk mynta
1 tsk potatismjöl + lite kallt vatten

Koka upp blåbär, agavesirap, lime och mynta i en kastrull, låt puttra någon minut. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten, häll långsamt i blandningen i blåbärskompotten under omrörning. Låt svalna och häll sedan på lite kompott i varje glas med vaniljpudding. Garnera gärna med ett myntablad.
Läs hela inlägget »

Bara ett stenkast utanför Vadstena ligger det här mysiga fikastället. (I samma byggnad som Ladugård 206 där man för övrigt kan äta en bit mat och som inte heller går av för hackor.) Som man kan förstå av namnet är de rätt så förtjusta i kaffe... Inte bara ett fik utan här rostar man sina egna blandningar - därodlat men närrostat som devisen lyder. Så när man stiger över tröskeln så slår kaffedoften emot en med full kraft - helt oemotståndligt!

Det finns alltid något gott att mumsa på till kaffet och teerna om man nu föredrar att dricka det. Vad som serveteras varierar från dag till dag och ibland kommer det från något närliggande bageri. Hursom helst så är det väldigt gott! Och att de har väldens bästa service och personal gör ju inte saken sämre. Ett väldigt trevligt utflyktsmål som jag verkligen kan rekommendera om ni är i omgivningarna helt enkelt!

Vi är självklart glada och stolta över att de är en av våra fina återförsäljare!

Läs hela inlägget »
Etiketter: fikaställen

ÄPPELKAKA MED FRÖN

125 gr smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2-3 äpplen
Kanel
Socker
Vaniljpulver
Sesam/el chiafrön att bröa med.
Pumpafrön och sesam/chiafrön till garnering
Ca 25 gr kallt smör till garnering

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Rör smöret med socker. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen. Skär äpplena i tunna skivor (skala eller inte är en smaksak, jag gör det inte), lägg i plastpåse tillsammans med kanel, vaniljpulver och socker. Skaka om rejält så skivorna täcks med kryddningen. Stick ner skivorna tätt i smeten i ett snyggt mönster. Strö över frön och hyvla lite kallt smör över. Grädda i 175 gr, nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Servera gärna med lite vispad grädde eller vaniljssås.

Te SWEDISH FIKA Äppelpaj - nyhet hösten 2020. Dyker upp i lager i v 35.

Läs hela inlägget »

BLÅBÄRSSMOOTHIE

1 port
2 dl mandelmjölk
1 dl frysta blåbär
1 msk chiafrön (eller linfrö)
2 msk mandelsmör eller en näve nötter/mandlar
2 skopor proteinpulver, gärna sockerfritt med vaniljsmak (proteinpulvret kan utslutas eller bytas ut mot ett ägg)
1/2 tsk kanel

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör några minuter tills den är slät. Häll upp i glas och ät till frukost eller mellanmål. Protein, bra fett, omega-3 och en massa vitaminer och andra nyttigheter från blåbären - en superkombo!

Läs hela inlägget »

KLADDIGA BROWNIES MED POLKAGRIS OCH HALLON

175 gr smör
80-100 gr mörk choklad
3 ägg
3 dl socker (gärna hälften brunt, hälften vitt)
1 dl vetemjöl (bovetemjöl för glutenfritt)
1 tsk vaniljpulver
1,25 dl kakao
Drygt 1 dl krossade polkagrisar
250 gr hallon

Smält och bryn smöret, blanda i hackad mörk choklad och rör om så att chokladen smälter. Rör ihop ägg och socker. (Om du vill ha en mindre kladdig brownie: vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 min med elvisp.) Blanda mjöl, vaniljpulver, kakao, polkagrisar (spara några matskedar till topping) och hälften av hallonen i en separat bunke. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten, rör sist ner smör/choklad. Häll smeten i form (ca 20x25 cm) med bakplåtspapper. Grädda i 180 gr, ca 20-25 minuter. Låt svala och skär sedan i rutor. Ställ gärna i kyl över natten innan servering. Toppa med polkakross och hallon, servera gärna med en klick hårdvispad grädde.

Läs hela inlägget »

JORDGUBBSKLADDKAKA MED BRYNT SMÖR OCH ROSA CHOKLAD

3 ägg
2 dl socker (gärna kokossocker eller annat brunt socker)
3 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gr brynt smör
ca 50 gr vit eller rosa (ruby) choklad - knappar eller hackad
smör och mandelmjöl till formen
jordgubbar (eller andra bär)

Rör ihop ägg och socker. Blanda ner resten av ingredienserna och häll upp i smord och bröad springform. Dela jordgubbarna i halvor eller skivor och tryck ner i smeten. Grädda i 175 gr i ca 20 minuter. Och kom ihåg - hellre för kladdig än överbakt!

Läs hela inlägget »

BLÅBÄRSPAJ UTAN SOCKER

5-7 dl blåbär
rivet skal från ½-1 citron
2-3 msk chiafrön
2-3 msk agavesirap

10-12 dadlar
2 dl havregryn
1 dl nötter
1 dl frön
1 dl kokos
½ tsk havssalt
100 g kokosolja

Blanda blåbär, citronskal, chiafrön och agavesirap i en pajform. Mängderna är inte så exakta, beror lite på hur stor pajform du har. Mixa dadlarna till en smet i liten mixerbunke. Blanda dadlarna med återstående ingredienser i en bunke (med sked eller för hand)till en fuktig, smulig massa. Inte så exakt med mängderna här heller, går bra att ta-vad-man-har vad gäller gryn, frön och nötter. Fördela massan över blåbären i formen och grädda i 200 grader, ca 20 minuter. Servera gärna med en vispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver. Eller med vaniljsås, eller glass...

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv