2 ägg
1,5 dl socker (gärna kokossocker/ljust muscovado)
50 gr smör
100 gr messmör
175 gr rostade hasselnötter
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
smör och kakao till formen

Mixa de rostade hasselnötterna till mjöl. Smält smöret tillsammans med messmöret. Rör ihop ägg och socker och blanda ner de torra ingredienserna. Rör sedan i smörblandningen. Smörj och "bröa" en springform med ett tunt lager kakao. Grädda i 175 gr, ca 15-17 minuter.

messmörstopping:
150 gr naturell färskost
1.5 dl messmör

Blanda ihop och servera till kladdkakan.

TIPS!
Det går också bra att använda vispad grädde istället för färskosten. (Eller bara vispad grädde om du inte är liiika förtjust i messmör som jag ;)).

Läs hela inlägget »

LINGONKOLAPAJ

pajskal:
4 dl havregryn/havremjöl/skrädmjöl
250 gr vaniljkvarg
50 gr smör

Om du använder havregryn; mixa till mjöl i matberedare. Blanda i smör och kvarg med mjölet, mixa snabbt till en kladdig deg. Tryck ut degen i springform (ca 24-26 cm) och ställ kallt i ca 30 minuter. Nagga botten och grädda i 225 grader, ca 12-15 minuter.

kolasmet och lingon:
3 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl farinsocker/muscovadosocker
1 tsk vaniljpulver
50 gr smör flingsalt
3 dl lingon

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud upp under omrörning och låt småsjuda (OBS! ej koka) tills massan tjocknar vilket kan ta allt mellan 30 och 60 minuter. Rör om då och då. Gör kulprov för att se om smeten är klar. Dra så kastrullen från värmen och rör ner vaniljpulver och smör i klickar. Låt svalna något. Häll smeten i skalet i formen och häll på lingonen. Strö över lite flingsalt efter smak. Servera gärna pajen med vispad grädde och creme fraiche-blandning. 

Läs hela inlägget »

fryst smördeg
1 burk kronärtskockshjärtan
3 msk turkisk yoghurt
salt, peppar
soltorkade tomater
västerbottenost,riven
färsk timjan

Mixa kronärtskockshjärtan och turkisk yoghurt till en slät smet. Salta och peppra. Kavla ut smördegen något, bred ut smeten på plattan men vik upp en liten kant runt om utan smet. Grovhacka de soltorkade tomaterna och lägg på plattan, strö över riven ost. Gratinera i 225 grader, mitt i ugnen ca 15 minuter. Strö över timjan och servera direkt.

TIPS!
Lägg upp pizzan på en skärbräda och servera vid drinkbordet - lägg fram en pizzaskärare och låt var och en skära sin egen slice.

Läs hela inlägget »

röra (räcker till ca 4 mackor):
2 dl turkisk yoghurt
1 äpple halv purjolök
2-3 msk riven pepparrot
salt och peppar

Finhacka äpplet och finstrimla purjolöken. Blanda yoghurt, äpple, purjolök och pepparrot. Salta och peppra. (Ju längre röran får stå till sig, desto mer pepparrotskänning ;)) tunnbröd rostbiff eller rökt påläggskött sallad Lägg ett par påläggsskivor på mitten av tunnbrödskakan. Bred på en rejäl klick röra och toppa med sallad. Rulla ihop till en strut och klä den nedre delen med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Förvara alla mackorna i större burk eller inlindade i mer folie tills det är dags att äta.

Läs hela inlägget »

LINGONBELLINI

räcker till ca 2 glas
ca 1 dl lingon
saft från 1 lime
1 msk honung (eller lingonsirap om du har)
champagne/mousserande vin

Mixa lingon, sila och blanda med honung och lime. Fördela i två champagneglas, fyll på med champagne/mousserande vin.

Läs hela inlägget »

225 gr körsbär
1 tsk vaniljpulver
2 dl socker (gärna syltsocker)
saft från 1 citron
0,5 dl champagne/mousserande vin (går bra med alkoholmfritt om du vill]

Lägg körsbär, vaniljpulver, socker och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 10 minuter, skumma av efterhand. Tillsätt champagnen och koka någon minut. Ställ av kastrullen från plattan och låt stå och svalna minst 10 minuter. Häll upp i väl rengjord burk.

Läs hela inlägget »

CHOKLADPUDDING MED KANDERADE MANDLAR
4 rejäla portioner

5 dl mandelmjölk
3 msk majsstärkelse
3 msk agavesirap
4 msk kakao
3 msk mandelsmör
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

Vispa ihop allt i en kastrull. Värm under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknar (obs! ska ej koka). Låt svalna något och häll sedan upp i portionsformar/glas. Ställ i kylskåp 3-4 timmar innan servering.

kanderade mandlar:
1.5 msk agavesirap/ljus sirap
1 msk kokossocker/rårörssocker
0.5 tsk flingsalt
100 gr sötmandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna (gärna ugnstålig). Låt koka ihop i några minuter. Blanda ner mandlarna. Ställ in pannan i ugnen (mitten), eller häll ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt). Kör i ugnen ca 15 minuter, rör om med en gaffel efter halva tiden. Häll ev upp på bakplåtspapper, separera mandlarna och låt svalna. (Om man som jag gillar söt-salt så strö gärna över lite mer flingsalt när de fortfarande är varma.)

Vid servering:
vispad grädde

Hacka större delen av mandlarna grovt. Fördela de hackade mandlarna över puddingen. Lägg på en klick grädde och dekorera med nån hel mandel. Servera gärna mer grädde vid sidan av.

Läs hela inlägget »

FRUSEN MIDSOMMARTÅRTA

botten:
20 mjuka dadlar
2 dl riven kokos
2 dl rostade hasselnötter

Mixa allt till en finkornig massa. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform, tryck ut massan jämt i formen. Ställ i frysen.

fyllning:
7.5 dl riven kokos
saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
2 msk kokosolja
1 dl kokosmjölk
0.5 tsk vaniljpulver

Kör kokosen länge i mixer/matberedare (5-10 minuter). Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa till slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop. Bred ut fyllninge över botten i formen, ställ i frysen.

topping:
1 liter jordgubbar
2-3 tsk agavesirap

Mixa slätt och häll över fyllningen i formen (spara några jordgubbar till dekoration). Ställ tårtan i frysen tills det är dags att äta. Ta fram ca 30-40 minuter innan servering och dekorera tårtan med jordgubbar, ätbara blommor, choklad eller vad du känner för.

Tårtan har ganska lite sötning - vill man ha lite mer så lägg till lite socker/sirap/honung i kokosfyllningen. Och vill du hellre ha flädersmak (än citron) så go for it med koncentrerad flädersaft! (Och då får du ju automatiskt lite mer sötning.) Njut!

Läs hela inlägget »

BUBBELMUFFINS MED KRÄMIG BÄRFROSTING
ca 15 st

Muffins:
100 gr smör
1 dl mousserande vin, gärna rosé (alkoholfritt går naturligt vis bra)
1.5 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
färska eller frysta bär (förslagsvis hallon eller jordgubbar)

Smält smöret och häll i det mousserande vinet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i separat bunke. Sikta ner det i äggsmeten och rör om försiktigt. Rör sist ned vätskan. Klicka ut smeten i muffinsformar, fyll till max hälften. Tryck ner några bär/bärbitar i varje form. Grädda i mitten av ugnen, 15-20 minuter i 200 grader. Låt dem svalna och gör under tiden frostingen.

Frosting:
ca 100 gr bär (förslagsvis hallon eller jordgubbar)
200 gr rumsvarmt smör
300 gr florsocker
200 gr naturell färskost

Mixa bären, sila gärna om du använder hallon så att du får bort kärnorna. Vispa smör och florsocker till krämig smet. Vispa ner färskosten i smeten och rör till sist ner bärpurén. (Justera ev med mer florsocker om smeten känns för lös.) Ställ kallt tills det är dags att fixa till muffinsbakelserna. Spritsa eller bred på frostingen på muffinsen, dekorera gärna med ett bär. (Blir det frosting över går det bra att frysa. Lägg i plastpåse och platta till så går det fort att tina nästa gång du är sugen. Vispa då frostingen till fin konsistens när den tinat.)

Jag har använt hallon i muffinsen och som dekoration, och jordgubbar i frostingen i de muffins ni ser på bilderna. Supergod kombo! Och du - om tillfället tillåter - servera gärna med rosébubbel :D 

Läs hela inlägget »

GLUTENFRIA KARDEMUMMABULLAR MED RABARBERFYLLNING

ca 25-30 st

bulldeg:
5 dl mjölk
50 gr jäst
0.5 dl fiberhusk
1 ägg
1 äggvita
1 dl rårörsocker
2 tsk nystött kardemumma
0.5 tsk salt
3 dl rismjöl
2.5 dl majsmjöl
1.5 dl majsstärkelse
75 gr rumsvarmt smör

fyllning:
2-3 stjälklar med rabarber
100 gr smör
1 dl rårörsocker
1 msk nystött kardemumma
1 tsk vaniljpulver

pensling:
1 ägg
rårörsocker

Degen: Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken. Sätt degkrokarna i elvispen och blanda ner fiberhusk, ägg, äggvita, socker och kardemumma. Låt svälla några minuter. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och arbeta till en jämn det. Klicka i smöret lite i taget och arbeta in i degen. Täck med bakduk och låt jäsa i minst en timme.

Fyllning: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor (några milimeter). Bryn smöret nötbrunt i en stekpanna. Rör i sockret och sedan rabarber, kardemumma och vanilj. Låt puttra på låg/medelvärme tills rabarbern har mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna medan degen jäser klart.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär ca 3 sm breda skivor av rullen och placera ut på en bakplåtspappersklädd plåt med bara någon centimeters mellanrum. Går även att sätta varje bulle i pappersform, men bullarna blir då något torrare. Skrapa upp fyllningen som runnit ut på bakbordet och häll över bullarna. Låt nu jäsa i en timmer eller mer. Sätt ugnen på 225 gr. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö över rårörsocker och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 

Läs hela inlägget »

Länkar

Etiketter

Arkiv