LINGONKOLAPAJ

pajskal:
4 dl havregryn/havremjöl/skrädmjöl
250 gr vaniljkvarg
50 gr smör

Om du använder havregryn; mixa till mjöl i matberedare. Blanda i smör och kvarg med mjölet, mixa snabbt till en kladdig deg. Tryck ut degen i springform (ca 24-26 cm) och ställ kallt i ca 30 minuter. Nagga botten och grädda i 225 grader, ca 12-15 minuter.

kolasmet och lingon:
3 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl farinsocker/muscovadosocker
1 tsk vaniljpulver
50 gr smör flingsalt
3 dl lingon

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud upp under omrörning och låt småsjuda (OBS! ej koka) tills massan tjocknar vilket kan ta allt mellan 30 och 60 minuter. Rör om då och då. Gör kulprov för att se om smeten är klar. Dra så kastrullen från värmen och rör ner vaniljpulver och smör i klickar. Låt svalna något. Häll smeten i skalet i formen och häll på lingonen. Strö över lite flingsalt efter smak. Servera gärna pajen med vispad grädde och creme fraiche-blandning. 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln