BUBBELSKOLA: BLANC, NOIR OCH ROSÉ

BUBBELSKOLA: BLANC, NOIR OCH ROSÉ

Druvorna i Champagne

En champagne görs på någon eller några av dessa tre druvor:
Chardonnay (vit, dvs grön druva)
Pinot Noir (svart, dvs blå druva)
Pinot Meunier (svart, dvs blå druva]

Vanligt är en blandning av alla tre, ofta kan du se procentsatsen av druvinnehållet på flaskans baksidesetikett. För att inte få med den mörka färgen i vanlig “vit” champagne pressar man inte druvorna så hårt, framförallt pressar man inte skalet där färgen sitter.

Blanc de blancs

En champagne gjord på enbart vita (gröna) chardonnay-druvor kallas för Blanc de blancs, dvs vitt (vin gjort) av vita (druvor). Vinet upplevs oftast som torrt, friskt och fräscht. Perfekt som apertif.

Blanc de noirs

En champagne gjord på enbart svarta (blå) druvor (Pinot Noir och/eller Pinot Meunier) kallas för Blanc de noirs, dvs vitt (vin gjort) av svarta (druvor). Ofta upplevs dessa viner lite fruktigare och kraftigare. Kan passa utmärkt till mat.

Roséchampagne

Den rosa champagnen kan få sin färg på två sätt: Macération
man låter skal från blå druvor blandas i musten eller det jäsande vinet.
Assemblage (vanligaste metoden)
man tillsätter en liten del stilla rött vin i blandningen. Det ger det lättaste sättet att styra den extakta färgnyansen. 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln