RECEPT: LUSSEKATTER MED APELSIN

LUSSEKATTER MED APELSIN

50 gr jäst
150 gr smör
2 påsar saffran (à 0,5 gr)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 gr kvarg
0,5 tsk salt
1 ägg
1 rivet skal från en apelsin
Ca 16 dl vetemjöl

Till pensling/dekor:
1 ägg
Saft från en apelsin
Russin

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 gr. Rör ut jästen i lite av degspadet i en bunke. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt, ägg och apelsinskal. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över det, täck med bakduk och låt jäsa ca 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet, baka ut till ca 30 lussekatter. (Dela degen i 30 bitar, rulla till små längder och vrid längden till en 8.) Lägg dem på på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin i mitten av varje snurra och låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter. Vispa upp ägget tillsammans med saft från apelsinen. Pensla katterna innan gräddning. Grädda i 225 gr ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler täckta med bakduk.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln