RECEPT: ÄPPLEKAKA MED MANDELMASSA OCH TE

ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA OCH TE
*glutenfri *utanvittsocker *laktosfrimedlaktosfrittsmör


400 gr färdig mandelmassa eller
300 gr mandelmjöl (ca 6 dl) + 1,2 dl agavesirap
100 gr rumsvamt smör
4 ägg
2 msk (grönt) te (gärna vårt te ÄPPELPAJ)
2 äpplen
1,5 tsk vaniljpulver
3 tsk brunt socker (kokossocker/råsocker/muscovado)
lite flagad mandel

smör och mandelmjöl till formen

Om du vill göra egen mandelmassa: Mixa agavesirapen med lite mandelmjöl i matberedare till en smet, tillsätt resten av mjölet och mixa tills du har en "mandelmasseklump". Klä i plastfolie och lägg i kylen för att bli fast och lättare att riva.

Riv mandelmassan, lägg i bunke och vispa ihop med det rumsvarma smöret (elvisp på låg fart). Vispa i ett ägg i taget. Mortla teet till pulver och blanda ner i smeten. Smöra och mjöla en springform (24-26 cm), häll i smeten. 

Skala äpplena (eller behåll skalet om du vill), klyfta och lägg klyftorna i påse, häll på vaniljpulver och socker - skaka om ordentligt. Tryck ner klyftorna i fint mönster i smeten. Strö över mandelflagor. Grädda i 175 gr ca 35 minuter (hellre för kort än för lång tid, gott om den blir lite kladdig. Min på bilden är gräddad typ 3 minuter för länge...:)).

Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Enjoy!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln